(+420) 602 340 001

10 HANDIGE TIPS VOOR u!

VOOR EEN ONVERGETELIJK BEZOEK AAN PRAAG

praag

HANDIGE TIPS VOOR PRAAG

Praag is een van de mooiste steden van Europa. Het oude historische centrum is een bezoek meer dan waard. Praag staat dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De Gouden Stad, zoals een van de bijnamen van Praag luidt, ligt aan de rivier de Moldau. Al zevenduizend jaar geleden werd dit gedeelte van het rivierdal bevolkt door kleine dorpsgemeenschappen. Ongeveer tweeduizend jaar v.Chr. stichtten de Kelten forten en nederzettingen in de nabije omgeving. Germaanse stammen namen rond het jaar nul hun plaats in en deze werden op hun beurt rond 600 n.Chr. door Slavische stammen verdrongen. Volgens de overlevering begon de geschiedenis van Praag in de achtste eeuw, maar archeologische vondsten wijzen erop dat de Praagse burcht in de negende eeuw is gesticht. Daar zijn in de daaropvolgende eeuwen verschillende nederzettingen en vestingwerken omheen gebouwd die al spoedig tot één bloeiende stenen stad samensmolten.

 

De schitterende architectuur, sfeervolle straatjes en culturele monumenten zullen een onvergetelijke indruk up u maken. Praag is een van de prachtigste en meest ongeschonden historische steden in Europa.

Met de onderstaande tips hopen we van uw bezoek aan Praag een nog groter succes te maken!

 

klimaat

KLIMAAT

Houd rekening met het seizoen en wat voor kleding u in uw koffer doet.

Praag heeft een gematigd landklimaat. De zomers zijn zonnig en lekker warm en de winters zijn kouder, maar in het algemeen ook minder druilerig dan in Nederland. Het beste seizoen om Praag te bezoeken is natuurlijk heel persoonlijk, maar Praag kan zonder probleem het hele jaar door worden bezocht. In het voorjaar en het najaar is het weer zacht.

geld

GELD

Controleer altijd voor vertrek de actuele koers van de Kroon.

Hoewel Tsjechië lid is van de EU, wordt hier niet met euros betaald. De Tsjechische munteenheid is de kroon (CZK). 100 kronen is ongeveer 4 euro. Het is niet nodig om contant geld mee te nemen vanuit Nederland. Overal in Praag vindt u geldautomaten waar u met uw pinpas probleemloos Kronen kunt pinnen. Alle pinautomaten bieden uitleg in het Engels en in verschillende andere talen.

vliegticket

VLIEGTICKET

De echte prijsjagers onder ons kunnen al een vliegbiljet van rond de zestig euro op de kop tikken.

Een vliegticket vanuit Nederland naar Praag is relatief goedkoop. Rond de 100 euro heeft u al een retourtje vanaf Schiphol. De vlucht van Amsterdam naar Praag duurt ongeveer een uur en een kwartier.

taxi

TAXI'S

Neem geen taxi als het niet echt nodig is. Loop, fiets of maak gebruik van het uitstekende openbaar vervoer.

Net als in vele andere wereldsteden zijn taxi’s in Praag niet altijd even betrouwbaar. Betrouwbare taxibedrijven zijn AAA Taxi en Modry Andel Taxi. Veel voorkomende zwendeltrucs zijn een te snelle meter, onnodig omrijden of naar een ander hotel rijden (met bijna dezelfde naam als uw hotel).

openbaarvervoer

OPENBAAR VERVOER

Met de roltrap naar beneden en weer naar boven is in menig metrostation in het centrum een attractie opzichzelf!

Als uw hotel in het oude centrum staat kunt u alles moeiteloos lopend of met de huurfiets bereiken. Maar Praag heeft ook een uitstekend metro- en tramsysteem. Kaartjes zijn niet duur en het is allemaal heel overzichtelijk. Het is hoe dan ook de moeite waard om tenminste één ritje met de metro te maken, omdat de metrostations in het oude centrum zo diep onder de grond liggen en in typisch communistische jaren zeventig-stijl zijn vormgegeven.

hotels

HOTELS

Een van de mooiste buurten om te verblijven in Praag is Mala Strana.

Het is zeer aan te bevelen om uw hotel in of rond het oude centrum te boeken. Dan heeft u alles binnen handbereik en hoeft u niet voortdurend een taxi te regelen. Een kamer of appartement boeken via Airbnb is ook een leuke en goedkope optie.

bezien

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Met de fietstour Hartje Praag en de fietstour Praagse burcht ziet u de voornaamste bezienswaardigheden van onze stad.

Praag is zonder overdrijving een groot openluchtmuseum. Wat u zeker niet mag missen zijn het Oudestadsplein, het astronomische uurwerk, de Joodse buurt, de Karelsbrug en de Praagse Burcht, maar er is natuurlijk nog veel meer te zien, eigenlijk teveel om op te noemen! Onze fietstours zijn dan ook de eenvoudigste en snelste manier om alle hoogtepunten van Praag te zien.

eten

ETEN & DRINKEN

Vermijd de zogenaamde “toeristenrestaurants” en “dinner-boottours”.

In Praag kun u heerlijk eten en drinken voor niet te veel geld. Alle internationale keukens zijn vertegenwoordigd. Er is voor ieder wat wils, van traditioneel tot hippe fusion restaurants.

stappen

UITGAAN

Voor een avondje stappen in Praag bent u niet veel geld kwijt.

Praag is een fantastische stad om het nachtleven in te verkennen. De prijzen van alcohol liggen relatief laag in vergelijking tot andere Europese steden. Ook wat uitgaan betreft geldt eigenlijk hetzelfde als voor restaurants: vermijd bars die het alleen op toeristen voorzien hebben. 's Zomers wordt op verschillende plaatsen in Praagse parken bier in de open lucht geserveerd. Dit is zeker een aanrader voor bierliefhebbers en heel gezellig!

shoppen

WINKELEN

Ook als shopaholic hoef u zich in Praag niet te vervelen!

Naast kleine en traditionele winkeltjes, vind u in Praag ook de grote internationale modeketens en in Pařížská třída (de sjiekste winkelstraat van Praag, letterlijk Parijse boulevard genaamd) zijn de exclusiefste modemerken gevestigd van Hermès tot Louis Vuitton. Praag heeft het allemaal!

Live-weergave van Praag